Een wereld vol waarheden

De dunne scheidingslijn tussen waan en waarheid. Het fascineert mij deze week mateloos. Wie heeft nou echt de wijsheid in pacht? Als de grote meerderheid zegt dat zo is? Wat goed voelt wat bewezen is? En vooral hoe waan en waarheid naast elkaar liggen. En zelfs eigenlijk onontkoombaar door elkaar heen gemengd zijn. Neem een situatie en vraag het duizend aanwezigen deze te beschrijven. Ik ben er zeker van dat niemand die situatie, de waarheid, hetzelfde beschrijft. Net als verhalen die op honderd verschillende manieren doorverteld worden. Weet je nog die doorvertel luisterverhaaltjes van vroeger? Dat er altijd een totaal ander verhaal uitkwam dan wat degene die begon had verteld. Daarbij kennen wij sommige mensen meer waarheid toe. Zij die zeker en overtuigend overkomen (charismatische leiders?). En nemen wij minder aan van mensen die iets met een verlegen of onzekere houding vertellen (meer daarover in Stil van Susan Cain).

Tijdens het opruimen las ik notities van toen ik 16 was. Frappant en bijzonder mooi om te lezen wat toen mijn waarheid was en vooral in welke waan in toen leefde. De ideeën en zorgen die ik toen had. Ik verbaasde mij over wijsheden die ik schreef en nu nog steeds als waar acht. En de domheden – waaronder dat hij de enige ‘ware’ was – waar ik toen heilig van overtuigd was. Ook toen had ik het over de waarheid:

Ik ga over hobbels en bobbels Neem een route met vertraging Maar met genoeg om door te blijven gaan Hoe zal mijn route gaan waar geen richting is aangegeven Ik voel me mij verloren, maar nieuwsgierig Blind met mijn ogen open Kijk ik in stilte Onzeker door mijn persoonlijke norm

Zo dicht bij de waarheid En tegelijkertijd dicht bij de waan Geen spijt van vandaag want alle momenten glijden onbewust stilletjes weg Mensen die denken dat ze alles nodig hebben kunnen alles krijgen van wie niets heeft Zo dicht bij de waarheid of leef ik in een waan?

Overal waar ik in geloof, wat goed is, wat er toe doet, wat belangrijk is, voelt als de waarheid. Mijn waarheid, of eigenlijk mijn waan, is iets wat ik meen en wat niet per se op feiten berust. Waarheid, is iets dat waar is. Het ware. Iets dat vaststaat, zegt de Van Dale. En laat ík nou geloven in los. In niet vasthouden, omdat toch alles los zit in het leven. Is dan niets van het leven waar?

De wereld is prachtig met al onze eigen waarheden. Vooral als ik besef dat alles en iedereen door zijn eigen bril kijkt. Hoewel ik graag aanneem dat ik heel open, zacht en oprecht naar mensen en de wereld kijk, is dat in veel situaties niet waar. Mijn bril verandert constant. Soms is hij prachtig helder roze, haal ik het beste uit elke situatie en geniet ik vol. Soms ben ik ontiegelijk blind. Zie ik zo donker en wazig dat ik mij rusteloos en boos voel, en de wereld ook op die manier bekijk. Hoe goed ik dan probeer te kijken en te beseffen dat ik voor even het donker inkijk: niets klopt, alles voelt zinloos en de wereld lijkt zo onrechtvaardig en koud.

De kleur van onze bril – vormgegeven door waar we zijn opgegroeid, wat we hebben meegemaakt en hoe kleurig, donker of licht we van nature kijken – maakt hoe wij mensen situaties zien. Alleen zonder bril bestaat de echte waarheid. Zonder ons oordeel. Zonder onze waan. Misschien is de wereld zonder onze bril te naakt, te open, te groots, te licht en complex om goed te kunnen zien. En maken we er daarom allemaal onze eigen kleur van, heerlijk warm in onze eigen waan.

Besef je hoe kleurig we kijken? Dat we elkaar daarom – soms of heel vaak – niet begrijpen. Als ik bedenk dat die boze meneer vanochtend voor mij in de rij van de supermarkt een donkerrode bril op had, en ik vandaag een lichtgroene, voel ik mij minder ongemakkelijk. Onze blik komt niet overeen. En ik mag blij zijn dat ik in zo’n kleurige wereld leef. Ik glimlach en vergeef ik het hem direct. Alleen zou ik maar wat graag even die boze bril van zijn neus aftrekken.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *